lördag 15 september 2012

#237 - The Wrong Man

Original titel: The Wrong Man
Svensk titel:  Fel Man
Land: USA
Längd: 105 min
År: 1956
Regissör: Alfred Hitchock


Manny Balestrero (Henry Fonda) är en ärlig och hårt arbetande jazzmusiker i New York. Då pengarna inte räcker till fruns tandläkarbehandling går han till hennes försäkringsbolag för att låna pengar. Livrädda, misstar personalen honom för den man som rånat dem ett år tidigare och kallar till sig polisen.

 En verklighetsbaserad historia filmatiserad av herr Hitchock och må vara en av hans mörkaste filmer som jag sett hittills. Historien i sig är väldigt tragiskt, en oskyldig man blir åtalad för ett brott som han inte har begått vilket leder till förvirring i familjen. Henry Fonda och Vera Miles gör ett sjukt bra jobb och levererar hela filmen igenom! Trots att filmens realism i historien så är den väldigt surrealistiskt framhävd. En egen tolkning från Hitchocks sida, vilket jag tycker gör hela filmen.

Spänningen ligger på högnivå i stort sett hela filmen igenom. Direkt i filmens början så kastas vi in i Manny Balasterero's liv och får följa med på han oskyldiga resa. Det är hemskt när sådana här situationer inträffar när det är specifikt folk som är oskyldiga. Hitchcock tar oss med in i en mörk och spännande historia som inte lämnar någon utanför. En skön film-noir när den är som bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar