söndag 21 oktober 2012

#246 - Good Morning, Vietnam

Original titel: Good Morning, Vietnam
Svensk titel: Good Morning, Vietnam
Land: USA
Längd: 119 min
År: 1987
Regissör: Barry Levinson

Klädd i en helt regelvidrig uniform med ett uppträdande som skulle driva en rutinerad rekrytplågare till hjärtinfark, anländer discjockeyn Adrian Cronauer (Robin Williams) till Saigon. Redan morgonen därpå vrålar han ut sitt, GOOD MORNING, Vietnam följt av den våldsammaste rockmusik som någonsin glödgat den militära radiostationens trådar. Han är dagsmarscher bakom den gräns man satt upp för programinnehållet. Adrian Cornauer blev soldaternas idol, befälens mardröm och civilbefolkningens märkligaste upplevelse av en västerlänning.


Alla dessa krigsfilmer som kretsar kring Vietnam-kriget blomstrar verkligen under 80-talet i alla möjliga olika former. Antingen befinner vi oss i kriget, inför kriget eller biverkningarna som drabbade många soldater efter kriget. Även om det kretsar under samma tema har alla filmerna olika historier att berätta. Good Morning, Vietnam är en av de "snällare" filmer jag sett just utifrån detta krig som pågick mellan mitten av 50-talet till mitten av 70-talet.

Robin Williams spelar Adrian Cronauer som kommer till Saigon och ställer till det med sitt radioprat. Hyllad av soldaterna, hatad av befälen. En skön drama/komedi som briljeras av Williams hela filmen igenom! Främst med tanke på att de flesta monologerna som han framför i radion är helt på egen improvisation. Kul också att se en film ifrån denna tid där Vietnameserna faktiskt kommer fram som "människor" och inte som onda individer (som dom vanligtvis framställs i andra filmer).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar