fredag 19 oktober 2012

#244 - Notorious!

Original titel: Notorious!
Svensk titel: Kvinna - spion
Land: USA
Längd: 101 min
År: 1946
Regissör: Alfred Hitchcock

Alicia (Ingrid Bergman) är dotter till en amerikansk nazistspion som döms till fängelse för förräderi. På kvällen efter rättegången möter hon den amerikansk agenten Devlin (Cary Grant) och som botgöring för sin fars gärningar ber han henne att på uppdrag av den amerikanska regeringen åka till Rio de Janeiro för att spionera på sin fars nazistvänner. Alicia och Devlin blir dock förälskade och riskerar plötsligt att sätta hela uppdraget på spel.
 Ännu en gång ser man en typisk romantisk spionhistoria i film-noir stuk av vår käre Hitchock! En ovanligt seg uppstart på filmen fick dock intresset att släppa lite. Men ju längre in i filmen man kom ökade spänningen för varje minut i klassisk Hollywood-anda. Personligen önska jag att intresset höll redan från start i denna film då det är först efter 40 minuter som filmen kommer igång på riktigt.

Förövrigt ett intressant triangeldrama emellan Cary Grant, Ingrid Bergman och Claude Rains. Rollprestationerna kunde man lagt lite mer krut på kanske. Men överlag så var det en spännande och härlig film att se. Då jag läste lite om filmen och såg att David O. Selznick egentligen skulle producera filmen från början var det nog tur att Hitchcock tog över den biten och körde det själv. Annars kan det nog hända att filmen inte hade hållit måttet alls!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar