onsdag 8 februari 2012

#211 - Obchod na korze

Original titel: Obchod na korze
Svensk titel: Butiken vid storgatan
Land: Tjeckoslovakien
Längd: 128 min
År: 1965
Regissör: Ján Kadár, Elmar Klos


Filmen utspelar sig under 1942 Tono är en slovakisk snickare i en småstad. Hans fru och även hans svåger tycker han ska börja samarbeta med tyskarna istället och tjäna in lite extra pengar. Han blir utsedd till "arisk kontrollant" för en judisk liten butik som drivs av en judisk gammal änka. Då han får reda på att hon inte tjänar några pengar på butiken utan försörjs av andra judar i staden så blir han anställd och ska ta hand om henne. En jude.


Denna film vill jag verkligen rekommendera till dig som är intresserade av filmer som handlar om förintelsen. Ett väldigt rörande drama och tar upp individuellt ansvar och individuell moral i ett totalitärt samhälle. Tono som i denna film representerar den "vanliga" människan och som inte bryr sig så mycket om vad som pågår i världen befinner sig nu i en situation där han måste välja och handla på samma gång.

I filmens första del får vi ta del av Tonos liv och hur hans livssituation ser ut. Då han tillslut bli övertalad av sin fru och svåger att ta hand om denna butiken inne i staden så är han först skeptisk till detta. För mig var det en hel underbar scen när han kommer in till butiken och ska prata förstånd med denna gamla dam som är halv senil. Han är inte beslutsam och tar inte för sig så det uppstår en liten komisk scen när han ska förklara att han är arisk och hon är jude och hur situationen ser ut. Damen som varken hör eller ser bra ställer till det för honom då han istället får empati för henne.

Filmen visar verkligen en skildring ur hur det kunde vara under andra världskriget. Folk som pratade och hjälpte judar blev fängslade och Tonos situation blir värre och värre ju längre in i filmen man kommer. De sista 20 minuterna var verkligen gripande. Det visar verkligen vilken grymhet som det var då och hur han desperat försöker rädda damen ifrån att skickas på "arbetsläger".

Otroligt bra och vågad film. Tror jag ändrar mig här och rekommenderar den till alla. Vill man ha en fördjupad inblick i andra världskrigets tid som inte är tysk eller polsk så ska man se denna otroliga film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar