lördag 30 november 2013

#275 - The Elephant Man

Svensk titel: Elefantmannen
Land:
Storbritanninen(USA
Längd: 124 min
År: 1980
Regissör: David Lynch

England år 1884. Doktor Frederick Treves (Anthony Hopkins) får höra talas om en cirkus som påstår sig ha en Elefantman (John Hurt) på repertoaren. Elefantmannen heter John Merrick. Hans ansikte är totalt vanskapt. Doktor Treves blir fascinerad av Elefantmannen och övertalar cirkusens ägare att få ta med sig mannen till ett sjukhus. Där undersöks mannen och doktor Treves studerar hans deformerade ansikte. John Merrick lider av ett svårt talfel som doktor Treves vill hjälpa honom att bli av med.


 
Då har man sett sin första film av den erkände regissören David Lynch och ännu en film på listan är sedd. Hur var då upplevelsen av filmen The Elephant Man? Det är ju det jag ska besvara här. Jag hade ingen större koll på vad filmen egentligen handlade om från början och hela filmen inledde med högt intresse. Med en stor mystisk-feeling så blir vi introducerade till Elefantmannen (eller John Merrick som var hans riktiga namn) och det enda som jag kände var problemet i filmen var att det var för lite fokus på just honom.

Nu tänker ni säkert: "men va? det handlar ju om honom, hur kan det då vara för lite fokus?"
Jo, då det är ett gäng karaktärer inblandade i denna film och det kändes mer som att det kretsade kring människorna runt om huvudkaraktär. Förvisso så ligger den mörka tonen i filmen just hur råa och iskalla människor faktiskt kan vara (eller är?). Det är inget fel med det. Dock hade jag förhoppning kring att vilja följa och känna mer med Merrick, så blev inte fallet för mig!

Filmen i sin helhet har dock fina bilder och känns väldigt stilren/snygg! Bra rollsättning med goda prestationer. Kanske lite väl seg i min smak, men det ska bli spännande att ta sig an nästa Lynch film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar