söndag 8 september 2013

#271 - Moulin Rouge

Svensk titel: Moulin Rouge
Land: USA
Längd: 126 min
År: 2001
Regissör: Baz Luhrmann

Den unga poeten och författaren Christian (Ewan McGregor) reser år 1899 från London till Paris och hamnar mitt i den bohemiska revolutionen. Genom sina nyfunna och lika bohemiska vänner blir han presenterad för den undersköna kurtisanen och glädjeflickan Satine (Nicole Kidman), stjärnan på den färgsprakande nattklubben och bordellen Moulin Rouge. Christian blir vid deras första möte förälskad i den vackra kurtisanen och Satine blir även hon, om än motvilligt, förtrollad av Christians sång och bryter därmed den gyllene regeln - att aldrig bli förälskad.

När jag i våras såg filmen The Great Gatsby (2013) så fångades jag verkligen av det visuella berättandet i filmen och undrade givetvis vilken regissör som hade gjort den. Namnet Baz Luhrmann fastnade direkt. Veckan efter jag sett Gatsby på bio så var jag på Willys och fick syn på "Australia" (2008), "Romeo+Juliet" (1996) + Moulin Rouge som jag visste skulle in i blu-raysamlingen.  Just Gatsby och MR påminner väldigt mycket om varandra , rent visuellt. Det som dock gjorde hela filmen så sjukt mycket bättre var att det passa in så grymt i en musikalfilm. Jag ska  lägga upp alla korten på borden och säga att jag verkligen inte förvänta mig så mycket, då filmmusikal inte är min grej riktigt. Men Luhrmann överträffade igen!

I ett försök att bryta ner filmer så vill jag börja med att ta upp just det visuella. Hela filmen är som en enda berg-och-dal-bana. Man kastas hit och dit emellan scenerna. Emellanåt är det väldigt intensiv klippning och övergångarna är helt klockrena, för det mesta i alla fall! Musiken är sjukt skön filmen igenom får jag allt tycka. Nytolkningarna på många kända låtar är riktigt grymma på sina håll och detta gör ett lyft i hela filmen. Dessvärre är storyn aningen platt och väldigt kliché. Dock vilja höja både McGregor och Kidman för deras riktigt grymma insatser! Främst Kidman, som skildrar den prostituerade Satine på ett väldigt bra sätt. Emotionell, sexig, bestämd och förvirrad i sig själv.

Jag tror att detta är en film man antigen gillar eller hatar. Jag diggade den, främst för det visuella och skådespelet! En skön och färgglad film där jag satt fastklistrad i 2 timmar med ren & skär filmunderhållning i högklass!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar