tisdag 13 november 2012

#249 - La Pianiste

Engelsk titel: The Pianist
Svensk titel: Pianisten
Land: Frankrike/Österrike
Längd: 130 min
År: 2001
Regissör: Michael Haneke

Erika (Isabelle Huppert) och livet går skilda vägar. Fyrtio år gammal bor hon fortfarande hemma hos sin mamma. Det är bara när Erika beger sig iväg på sina regelbundna visiter på porrbiografer som mammans inflytande tycks avta. När en av hennes pianoelever blir besatt av att få henne i säng går vägarna samman igen.

Bara när jag fick läst vad denna filmen handlade om så fick jag mig en tanke till att det säkerligen skulle vara någon udda film. Men ju längre in i filmen jag kom så kände jag mer och mer att den utspela en väldigt realistisk skildring ur en speciell människas tankegångar. Isabelle Huppert gör en enastående prestation i sin karaktär som Erika. Det måste varit väldigt svårt att komma in i rollen så bra som hon gjort! Trovärdigheten som utspelas i filmens rätt, i mitt tycke, extrema fall hade inte hållit om det varit en halvbra skådis. Hon lyfter verkligen filmen och det är inte utom att plocka in herr Haneke som regisserat grymt bra.

Filmen i sin helhet är på sina håll väldigt extrem. Dock på ett mer realistiskt sätt. I början tyckte jag som sagt att det bara var udda, men det kändes nästan naturligt (och hemskt) ju längre in i historien man kom. Man spelar väldigt mycket på det psykologiska samspelet mellan de olika karaktärerna och demonstrerar verkligen hur det kan gå totalt fel människor emellan. Dramat är det som driver filmen och den tekniska aspekten tänkte jag inte så mycket på faktiskt mer än att det är väldigt stillsamt. Jag tror jag kommer se denna film fler gånger då jag verkligen gillade den! Även om den kändes lite smått obehaglig emellanåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar